![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
zpět na tisk |
![]() |
Ochrana klimatu prochází žaludkem Jen úspornými zářivkami naši planetu nezachráníme!
V kapitole s příznačným názvem Méně masa, víc bio, najdete i část nazvanou Uzeniny i mléko škodí klimatu - vegetariáni jsou přece jen lepší lidé. Ze studie, kterou vypracoval tým paní Eberlové (což je vědecká pracovnice V Ekologickém institutu ve Freiburgu), je v knize odvozeno: Kdo chce udělat něco pro ochranu klimatu, měl by se vzdát masných, uzenářských a mléčných výrobků - takže vegetariáni jsou pře jen nějak lepší lidé. Ale pozor extrémně špatnou energeticlou bilanci mají i potraviny z mrazích boxu, ale i zde platí, že maso je na tom i z tohoto pohledu mnohem hůře. V knize najdete proveditelná, reálná opatření, jimiž by se současné emise oxidu uhličitého daly do roku 2020 snížit zhruba na polovinu. Vnucuje se otázka, proč se s tím ještě nezačalo?! Toralf Staud a Nick Reimer ukazují, čím může k záchraně klimatu přispět každý z nás - jako konzument, volič či turista -- a vyjmenovávají opatření, jež musí být realizována v oblasti politiky a ekonomiky. Protože apelovat na jednotlivce nestačí. red. | ![]() | ![]() |