zpět na tisk |
Ochrana klimatu prochází žaludkem Jen úspornými zářivkami naši planetu nezachráníme!
Změna klimatu je tady - to už se dnes nikdo neodvažuje popírat. Teď se všude horečně diskutuje o tom, že je nutné se novým klimatickým podmínkám přizpůsobit. Ale tak daleko ještě nejsme! Když začneme teď hned, okamžitě, jednat, můžeme zabránit nejhoršímu.
V nové knize Zachraňme klima - Globální oteplování autorů Stauda Toralfa a Reimera Nicka najdete jedenáct konkrétních projektů, s jejichž pomocí lze hrozící katastrofu odvrátit. V kapitole s příznačným názvem Méně masa, víc bio, najdete i část nazvanou Uzeniny i mléko škodí klimatu - vegetariáni jsou přece jen lepší lidé. Ze studie, kterou vypracoval tým paní Eberlové (což je vědecká pracovnice V Ekologickém institutu ve Freiburgu), je v knize odvozeno: Kdo chce udělat něco pro ochranu klimatu, měl by se vzdát masných, uzenářských a mléčných výrobků - takže vegetariáni jsou pře jen nějak lepší lidé. Ale pozor extrémně špatnou energeticlou bilanci mají i potraviny z mrazích boxu, ale i zde platí, že maso je na tom i z tohoto pohledu mnohem hůře. V knize najdete proveditelná, reálná opatření, jimiž by se současné emise oxidu uhličitého daly do roku 2020 snížit zhruba na polovinu. Vnucuje se otázka, proč se s tím ještě nezačalo?! Toralf Staud a Nick Reimer ukazují, čím může k záchraně klimatu přispět každý z nás - jako konzument, volič či turista -- a vyjmenovávají opatření, jež musí být realizována v oblasti politiky a ekonomiky. Protože apelovat na jednotlivce nestačí. red. |